You are here >   BASTINA > eupr_bast_g_lastva

 


Održana Radionica o procjeni pejzaža u Gornjoj Lastvi


Općina Tivat, kao vodeći partner projekta „Baština – pokretač razvoja“ u suradnji s udrugama Napredak Gornja Lastva i Expeditio iz Kotora, organizirala je Radionicu o procjeni pejzaža koja se u razdoblju od 25. do 29. lipnja 2013. održala u Gornjoj Lastvi. 

Tridesetak sudionika, predstavnika partnera i suradnika na projektu, kao i nekoliko profesionalaca zainteresiranih za temu, kroz četiri dana radionice, imalo je priliku učiti od autoriteta za pitanja krajolika, njegove procjene, očuvanja i valorizacije.

Biserka Dumbović Bilušić, hrvatska arhitektica i savjetnica za pitanja krajolika, sudionicima radionice predstavila je metodologiju koja se već desetak godina koristi u Engleskoj, a koja govori na koji se način krajolici promatraju, prepoznaju, vrednuju i kako ih je moguće zaštititi.

Katri Lisitzin, švedska arhitektica, stručnjakinja za pitanja kulturnog pejzaža i UNECSO-va savjetnica angažirana za izradu Plana upravljanja zaštićenim područjem Kotora, prikazala je, kroz prezentaciju “Lanscape under pressure”, novu metoda zaštite krajolika - Procjenu utjecaja na nasljeđe - kojom se određuje ugroženost kulturne baštine i kulturnog krajobraza.

Laurence Feveile, francuska arhitektica i stručnjakinja za zaštitu i revitalizaciju ruralnog nasljeđa govorila je o promjenama koje je Pariz doživio kroz urbano planiranje u 19. stoljeću. Predstavila je rješenja deset izabranih arhitektonskih timova koji su ponudili svoje vizije urbanog razvoja Pariza na poziv tadašnjeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozy-a u okviru projekta Grand Paris.

Marija Nikolić iz Kulturno zavičajnog udruženja Napredak Gornja Lastva govorila je o selu nekad i danas, od vremena kada je brojao blizu tisuću stanovnika do današnjeg dana, kada je većina krovova urušena, a selo ima samo jednog stalnog stanovnika. Naglasila je da selo ipak živi, upravo zahvaljujući ovakvim okupljanjima kao što je i Radionica o procjeni pejzaža.

Ekipa Zavoda za prostorno planiranje Dubrovačko-neretvanske županije predstavila je zaštićeno područje Dubrovnika i okoline, kao i situaciju s planiranjem golf igrališta na Srđu, brdu iznad Dubrovnika, koju stručno procjenjuju kao izuzetno opasnu za prirodno i kulturno nasljeđe šireg predjela, a posebno UNESCO područja Dubrovnika.

Prezentacije sa Radionice o procjeni pejzaža, Gornja Lastva, 29. lipnja 2013.

 
<natrag...

 

 

 

 

 

Dizajn: © martha_lights, programiranje: © GEOdata doo. Sva prava pridržana.

   Login