You are here >   BASTINA > eupr_bast_kick_off_DBK

 


Kick-off meeting u DubrovnikuNakon prošlotjednog radnog boravka izaslanstva Dubrovačko-neretvanske županije u Tivtu, u Dubrovniku je 29. travnja 2013. u Palači Ranjina nastavljeno službeno predstavljanje zajedničkog prekograničnog projekta „Baština – pokretač razvoja“, koji se na bilateralnoj razini ostvaruje od ožujka ove godine.

Pozdravljajući članove crnogorskog izaslanstva župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić naglasio je vrijednost projekta u kontekstu fondova Europske unije iz kojih je tijekom protekle dvije godine ostvareno oko 70 milijuna kuna i kandidirano nekoliko novih projekata u vrijednosti od 460 milijuna kuna, a znatan prinos tomu ostvarila je i Regionalna razvojna agencija DUNEA.

Predstavljajući pilot projekt s područja Dubrovačko-neretvanske županije, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije Marina Oreb naglasila je kako se odabranim projektom želi zaštiti kulturni i prirodni identitet Dubrovnika izvan gradskih zidina. „Krajobrazna osnova za cijelu Republiku Hrvatsku, iako potrebna, još uvijek nije napravljena makar je Hrvatska potpisnica za nas obvezujuće Europske konvencije o  krajobrazima. Stoga smatramo iznimno važnim temeljito i dodatno istražiti i analizirati sve krajobrazne sadržaje kao i zaštićene cjeline, kako bi ovaj projekt Zavoda rezultirao cjelovitim ishodom, pri čemu nije zanemariva dimenzija dodatnog senzibiliziranja javnosti spram spomeničkog i prirodnog okruženja“, kazala je ravnateljica Oreb.

Podsjetimo, cilj projekta „Baština – Pokretač razvoj“ koji će trajati do veljače 2015. ogleda se, uz ostalo, u razvoju suradnje u primjeni novih metodologija zaštite i upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom. Crnogorska je strana u ovom međunarodnom projektu odabrala zaštitu parka Vrmac, dok je pilot područje za Hrvatsku područje Dubrovnika, područje utjecaja Grada zaštićene svjetske baštine.

Istaknuto je da je konačni rezultat projekta „Baština – pokretač razvoja“ zajednički izrađen priručnik koji se bazira na iskustvu stečenom kroz projekt i čija će promocija biti na Završnoj konferenciji koja će se održati u Dubrovniku početkom 2015. godine.


<natrag...

 

 

 

 

 

Dizajn: © martha_lights, programiranje: © GEOdata doo. Sva prava pridržana.

   Login